ontdek Museum het Sterkenhuis


KINDEREN
Kinderspeurtocht (8 tot 12 jaar)
'Hoe kwamen ze in zo’n boerenkeuken aan water?
Nu zet je de kraan open. Toen niet. Ze pompten het water op uit een waterput. Op en neer met de hendel, het koperen afwasteiltje eronder: afwassen maar!
Wat heeft deze hoorn te maken met kalfjes krijgen?
Bergen was vroeger een boerendorp. Stieren waren duur. Daarom hadden de boeren samen één stier oftewel bul. Die zorgde ervoor dat de koeien kalfjes kregen.
Een bulloper ging met de stier de boerderijen af. Vaak was dat een jongen. Hij blies op zijn hoorn dat hij eraan kwam. Let op boer! Let op koe!'

Dit zijn vragen en antwoorden uit de gratis Kinderspeurtocht van Het Sterkenhuis. Geholpen door het mannetje met het loepje ervaren kinderen op hun eigen manier de highlights van dit intieme museum vol verhalen over vroeger. Niet alleen die van de vaste presentatie, maar ook van de prachtige seizoenstentoonstelling over de kerkgeschiedenis van Bergen, Bouwen op Geloof,  is hierin opgenomen. Voor het echte speurwerk op de vierkante centimeter krijgen ze zelf ook een loep mee. Ze ontdekken hoe een varkensbil een gerookte ham werd; hoe babykleertjes warm gehouden werden; of jongens een doopjurk droegen, net als meisjes; hoe de stenen en ijzeren kogels eruit zagen die vreemde soldaten hier in 1799 afschoten; hoe je een archeologisch potje reconstrueert; het merkwaardige verhaal van het Mirakel van Bergen…De seizoenstentoonstelling Bouwen op Geloof slingert zich door de vaste presentatie heen. Zo stuiten de jonge speurdertjes op allerlei uiteenlopende verhalen. En alles vanzelfsprekend op hun eigen niveau (8 tot 12 jaar).

Na afloop van hun enerverende tocht door dit oudste huis van Bergen mogen ze als beloning een oude ansichtkaart uitzoeken. Leuk om te versturen! ‘Oma, ik heb zoveel van jouw geschiedenis gezien!’ ‘Opa, ik begrijp nu pas hoe dat ging, die oorlog van 1799 tussen Engelsen, Russen en Fransen…’ Natuurlijk is ook aan onze jongste Duitse gasten gedacht. Zij doen de Kinderspeurtocht in hun eigen taal.

ONDERWIJS

Parels van het Sterkenhuis
Met veel plezier nodigt historisch museum Het Sterkenhuis u en uw groep 6, 7 of 8 uit voor het exclusieve museumprogramma Parels van Het Sterkenhuis op 3 en 5 oktober 2017. Op die dagen is mevrouw Van Renen, ooit burgemeestersvrouw van Bergen en oprichtster van Het Sterkenhuis, in kostuum bereid uw leerlingen te ontvangen voor een programma waarbij de kinderen echte museummedewerkers worden.

Na ontvangst van de hele groep in de historische stijlkamer volgt een wisselprogramma over de ‘pareltjes’ van mevrouw Van Renen: haar museumobjecten en oude afbeeldingen. In vier groepen verdeeld werken de leerlingen onder leiding van een gids op verschillende locaties in en rond het museum aan de thema’s: Wat vertellen voorwerpen van vroeger ons? Registreren en beschrijven, Vastpakken en inleven en Meten en weten, Het gebouw als museumobject.

Na afloop neemt mevrouw Van Renen weer in vol ornaat afscheid en vraagt de kinderen of ze zelf op school ook museummedewerkers willen worden.
Optioneel is dan een eigen vervolgprogramma op school met een bruikleenvitrine van het museum waarbij kinderen hun eigen ‘historische pareltjes’ meenemen en tentoonstellen. Als verrassing komt mevrouw Van Reenen zelf in kostuum kijken naar het resultaat. Meer informatie over dit exclusieve hands-on-programma en praktische zaken als boeken en organisatie vindt u hier.

Neem bij vragen contact op via educatie@kranenburgh.nl

VOLWASSENEN
De Flitstour

Museum Het Sterkenhuis biedt ook gratis rondleiding aan voor volwassenen. Met de Flitstour in de hand onderzoekt het volwassen publiek de hoogtepunten van dit intieme museum vol verhalen over vroeger. Bezoekers komen niet alleen meer te weten van de vaste presentatie, maar ook van de prachtige seizoententoonstelling over de kerkgeschiedenis van Bergen: Bouwen op Geloof. Met de Flitstour heeft Het Sterkenhuis een unieke manier gevonden om het publiek aan te spreken, te informeren en te begeleiden.

De Flitstour stelt vragen én geeft antwoorden. Wat is de betekenis van de Geloofsbelijdenis voor protestanten? Welke ziekten verdwenen uit Nederland dankzij de waterleiding? Wat deed een diaken van de Rooms-Katholieke kerk en wat is de betekenis van het borduurwerk op zijn gewaad? Waarom presenteert het museum twee schouwen, had deze boerderij dan echt twee keukens? Welke religieuze boodschap brengen de schilderijen van Matthieu Wiegman? Hoe begon het mirakel van Bergen? Waarom vochten er in 1799 militairen van vier nationaliteiten in de duinen en de dorpskern van Bergen? 

De Flitstour maakt nieuwsgierig, spreekt eigen kennis aan en haalt herinneringen op. Gratis te verkrijgen aan de balie van Het Sterkenhuis.