nu te zien in Museum het Sterkenhuis


Anne Bijlsma met aardewerk uit de collectie van Het Sterkenhuis, foto © Geer Roobeek, 2022
Vera de Jong met elastiekklem uit de collectie van Het Sterkenhuis, , foto © Geer Roobeek, 2022

Schatten van vrijwilligers

1 mei - 31 oktober 2022

De gelaagdheid van de titel van de nieuwe tentoonstelling - Schatten van vrijwilligers - in historisch museum Het Sterkenhuis roept nieuwsgierigheid op. Het museum heeft natuurlijk schatten van vrijwilligers die ervoor zorgen dat het museum draait. Voor deze tentoonstelling is juist hen gevraagd welke schatten van het museum zij voor ogen hebben en waar ze enthousiast van worden. Beide worden zo in het zonnetje gezet.
 

Schatten

Voor deze tentoonstelling maken die twintig schatten van vrijwilligers een keuze uit de collectie van Het Sterkenhuis. Wat is hun persoonlijke favoriete object en waarom? Deze keuze zal aangevuld worden met bijzondere verhalen uit de collectie van Het Sterkenhuis. Het vormt meteen de eerste aanzet tot het verhaal van Bergen. Dat verhaal van Bergen zal de komende jaren verder uitgewerkt worden tot een inspirerende presentatie in het oudste, monumentale gebouw in het centrum van Bergen (1655). Denk daarbij aan eeuwenoude archeologische schatten als een urn, de ontwikkeling van het toerisme in Bergen en Bergen aan Zee en de stoomtram Bello die de gasten vijftig jaar vervoerden naar de badplaats. Of denk eens aan de badmode die toen werd gedragen: lange pijpen en badpakken voor zowel mannen als vrouwen. Of de feestelijke jurken uit die tijd, er bevinden zich prachtige exemplaren in de indrukwekkende textielcollectie van Het Sterkenhuis.
 

Parels

De collectie van Marie van Reenen – Völter, de grondlegger van het museum en van vele ontwikkelingen in Bergen en Bergen aan Zee – kent parels. Marie van Reenen-Völter maakte zelf een prentenboek voor kinderen - er zal uit dit boek worden voorgelezen.
Andere parels zijn de 18e eeuwse prenten van Pieter Ellen - er zal een vitrine gevuld worden met deze pretnen. De kaart van Joannes Dou is te bewonderen. En natuurlijk ontbreekt de oorlog uit 1799 niet, een bloedige strijd aan de kust in de Franse tijd, die  zich voor de deur van het museum afspeelde.

Erik Luik

De eerste tentoonstelling die de nieuwe conservator Erik Luik heeft opgezet, neemt de bezoeker mee naar de collectie van het museum, die sinds 1903 is gegroeid tot ruimt 10.000 objecten. Een enorme hoeveelheid voor een museum van deze omvang. Diezelfde collectie verdient gelijktijdig een kritische blik; er is onbewust werk verzameld dat feitelijk niet specifiek in de collectie thuishoort maar wel een plek inneemt en beheerd moet worden. Uiteraard blijven de kerncollectie met haar topstukken en de basiscollectie overeind, want die zijn indrukwekkend.