nu te zien in Museum het Sterkenhuis


Campagnebeeld Van Boer tot Badgast. Ontwerp © Geer Roobeek, 2023.  
Urn, 1e eeuw na Chr. Foto © Geer Roobeek. 

 

Van Boer tot Badgast

15 april - 29 oktober 2023

Vanaf zaterdag 15 april is in Museum Het Sterkenhuis de tentoonstelling Van boer tot badgast te zien. Verhalen uit de rijke geschiedenis van Bergen en Bergen aan Zee worden in deze tentoonstelling verteld én ingekleurd met verrassende objecten oude prenten, kaarten en bijzondere textiele stukken uit de Sterkenhuis-collectie. De tentoonstelling is te zien tot en met 29 oktober 2023.
 

Niet in steen gebeiteld

Het verhaal van Bergen in niet in steen gebeiteld, maar beslaat tegelijkertijd meerdere eeuwen. Met deze tentoonstelling willen we de mogelijkheden verkennen om het verhaal op een eigentijdse en meer permanente manier te presenteren. Daarom nodigen we je graag uit om jouw eigen ideeën en verhalen hierover met ons te delen. 

Van de Heerlijkheid Bergen tot toeristische trekpleister

De Tot het begin van de twintigste eeuw is de Heerlijkheid Bergen een boerendorp. Daarna groeit het uit tot een prachtplek voor zijn bewoners, een magneet voor kunstenaars en een idylle voor recreanten en toeristen. Het heeft zijn snelle ontwikkeling vooral te danken aan de durf en invloed van persoonlijkheden als Jacob van Reenen, burgemeester van Bergen van 1885-1923, en zijn vrouw Marie van Reenen- Völter, die in vele verhalen voorkomen. Die verhalen komen tot leven in de grote en veelzijdige collectie van historisch Museum Het Sterkenhuis in het gelijknamige rijksmonument uit 1655, middenin de oude dorpskern.   

Hoogtepunten uit de collectie

Een vitrine toont de mooiste kledingstukken uit 1720, 1820, 1920. En er is méér aandacht voor textiel, waarvan Het Sterkenhuis veel unieke stukken in zijn collectie heeft, zoals bijzondere kinderkleding en attributen. Getoond worden prenten van onder meer pionier Job Graadt van Roggen (1867- 1959) naast werk van andere Bergense School - kunstenaars, historische kaarten, maar ook het intrigerende werk van de achttiende-eeuwse tekenaar Pieter Ellen ontbreekt niet. Er is aandacht voor de oorlog van 1799 die in Bergen plaatsvond, maar ook voor het roemruchte Ontzet van Alkmaar en zijn desastreuze gevolgen voor Bergen, waarvoor dit jaar bredere aandacht in de regio  is (350 jaar geleden). Kortom, een tentoonstelling vol spannende verhalen, kunst en kijkplezier.